ISMSE - ICPMSE 2024 - FINAL PROGRAM

Monday, October 7, 2024

09:00 - 09:30	Conference doors open and registration - Registration/Welcome desk open Monday -Thursday
09:30 - 10:30	Opening Session #1 (auditorium) Welcome & introduction of the conference by ISMSE & ICPMSE programme committee chairs: Sophie Duzellier (ONERA) and Jacob Kleiman (ITL Ltd.) Overview of Programme, Panels & Proceeding Invited talks: focus on Materials in Space □ Environmental survivability of materials, overview of European technology developments and future vision (A. Tighe, ESA) □ Summary of U.S. National Science Foundation Space Materials workshop (Prof. T. Minton, Univ. Colorado)
10:30 - 11:00	Coffee break (Exhibition hall)
11:00 12h30	Opening Session #2 (auditorium) Session Chairs: Sophie Duzellier (ONERA) & Jacob Kleiman (ITL Ltd) Keynotes Space Safety and Sustainability-Concept of space debris protection (K. Nitta, JAXA) EuCLID water ice contamination (L. Venancio, ESA) Industries & companies pitches (ITL Ltd, LUMETIS, NIHON DEMPA KOGYO Co., NIPPON STEEL Chemical & Material Co., TRAD)
12:30 - 14:00	Lunch (Exhibition hall)
14:00 - 16:00	Innovative & Sustainable Materials #1 (auditorium) co-chaired by E. Grossman (Noga 3D Inn.) & K. Jokela (Isaware) > Development of Advanced Materials for Space Deployables Edwin Teo, Nanyang Technological University 14:00-14:30 (30min) > Innovative and sustainable materials for space application Ugo Lafont, ESA-ESTEC, TEC-QEE, Keplerlaan 1, 2200 AZ Noordwijk, The Netherlands 14:30-14:50 (20min) > Use of biobased materials in Space: not only sustainable but a real competitive advantage Christian Puig, Airbus [France] 14:50-15:10 (20min) > Material recycling and hardware re-use for Moon and Martian settlement Francesco Caltavituro, Orbitale Hochtechnologie Bremen 15:10-15:30 (20min) > Polymer Coatings as a Pathway to atomic level cleanliness, bioburden reduction and surface sampling of DNA James Hamilton, University of Wisconsin-Platteville 15:30-15:50 (20min)
16:00 - 16:30	Coffee break (Exhibition hall)
16:30 - 18:10	Environment Effects on Materials #1 (auditorium)) co-chaired by J. Eck (ESA) & K. de Groh (NASA GRC) > Solar Wind Proton Flux on Space Exposed Materials in the Interplanetary Environment Joseph Minow, NASA Marshall Space Flight Center 16:30-16:50 (20min) > Dose level at the surface of materials in space environment Christophe Inguimbert, ONERA Toulouse 16:50-17:10 (20min) > Estimation of End-of-Life Solar Absorptivity for Complex, Multi-Phased Space Missions - Brandon Hoffmann, Jacobs Technology ESCG - Abigail Zinecker Howard, NASA Johnson Space Center 17:10-17:30 (20min) > Synergistic Effects of Dual Source Irradiation with Protons and Electrons Erik Klein, Institute of Space Systems, Mechanics & Thermal Systems 17:30-17:50 (20min) > Impact of Single and Combined Space Environment Factors on the Performance of Elastomer Micropatterned Dry Adhesives - Lennart Ziemer, Technical University of Berlin / Technische Universität Berlin 17:50-18:10 (20min)
18:30 - 20:30	Welcome Cocktail - Offered by ITL in Exhibition Hall
Tuesday, October 8, 2024	
08:30 - 09:10	Keynote (auditorium) - R. Lee (Booz Allen Hamilton) Title: Advancements in Lunar Dust Mitigation

09:10 - 10:30 Planetary Environment & Lunar Dust Mitigation #1 (auditorium) co-chaired by J. Kleiman (ITL inc.) & S. Gendron (CSA)

> Characterization of thermo-optical properties of Power and Thermal Functional Surfaces Exposed to Lunar Dust mulants - Sophie Duzellier, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 09:30-09:50 (20min)

An investigation of lunar dust simulant adhesion using a centrifuge system under high vacuum and UV irradiation nditions - Alice Suarez Kahan, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 10:10-10:30 (20min)

- > The Dusty Environment Application and Research DEAR project
- Harald Steininger, OHB System AG 09:50-10:10 (20min)
- > Overview of NASA Gateway Lunar Dust Mitigation and Contamination Modeling and Analysis
- Ronald Lee, Booz Allen Hamilton 09:10-09:30 (20min)

10:30 - 11:00 Coffee break (Exhibition hall)

11:00 - 12:30 Atomic Oxygen & LEO/VLEO Missions #1 (auditorium) co-chaired by T. Minton (univ. Colorado) & M. Tagawa (Kobe Univ.)

- > Space-durable, 3D printed, high-performance polymers based on cyanate ester/extended-bismaleimide Eitan Grossman, NOGA 3D Innovations, Soreq NRC 11:00-11:20 (20min)
- > Effects of Atomic Oxygen on White Kapton and Flexible Flat Cables for the Interconnections in Solar Arrays Miguel Ramiro, DHV Technology 11:20-11:40 (20min)
- > Evaluation of the Atomic Oxygen Effect in case of Complex Geometry: Optimization of Simulation and Prediction for the EMA-SESAME Experiment David Lévêque, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 11:40-12:00 (20min)
- > Evaluation of the Atomic-Oxygen Resistance of Hybrid Organic/Inorganic Polymers from Lab and LEO

Exposures - Aki Goto, Japan Aerospace Exploration Agency [Tsukuba], University of Colorado [Boulder] 12:00-12:20 (20min)

12:30 - 14:00 Lunch (Exhibition hall)

14:00 - 16:00 Contamination #1 (auditorium) co-chaired by G. Rioland (CNES) & M. Grabe (DLR)

> Overview of the Lunar Gateway External Contamination Environment

Crystal Quiroz, Oceaneering, JETS Contract, Houston, TX, USA 14:00-14:20 (20min)

> Outgassing laws unraveled by characterizing variable thickness materials at species-level Jean-François Roussel, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 14:20-14:40 (20min)

> Development of Lunar Gateway External Molecular Outgassing Contamination Models
William A. Hoey, Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology 14:40-15:00 (20min)

> Influence of outgassing and desorption on pressure in spacecraft cavities in flight

Jean-François Roussel, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 15:20-15:40 (20min)

16:00 - 16:30 Coffee break (Exhibition hall)

16:30 - 18:00 Flight Experiment & Data (auditorium) co-chaired by Y. Kimoto (Jaxa) & D. Mueller (ETH Zurich)

- > THERME experiments: a matter of contamination deposit morphology David Lansade, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 16:30-16:50 (20min)
- > Overview of Results from the MISSE 9-15 Polymers and Composites Experiment 1-4 (PCE 1-4) Kim de Groh, NASA Glenn Research Center 16:50-17:10 (20min)
- > New Materials for LEO, GEO and Planetary Environments: Preliminary Results from MISSE-17

Experiment - Jacob Kleiman, Integrity Testing Laboratory Inc 17:10-17:30 (20min)

> Presentation of EMA: assembly, integration and testing - Isabelle Savin Delarclause, Centre National d'Études Spatiales [Toulouse] 17:30-17:50 (20min)

Wednesday, October 9, 2024

08:30 - 09:10 Keynote (auditorium) – "Characterization of Organic Footprint from Moon, Mars and Ocean Worlds Landing Systems for Robotic and Crewed Missions", C. Soares (NASA JPL)

09:10 - 10:30 Contamination #2 (auditorium) co-chaired by JF. Roussel (ONERA) & O. Ergincan (ESA)

- > Analysis of Particle Contamination Generated by Ion Thruster Sputtering on Thermal Control Paint Shun Imai, Japan Aerospace Exploration Agency [Sagamihara] 09:10-09:30 (20min)
- > Polymers sputtering and induced contamination due to plasma thrusters Marc Villemant, DPHY-ONERA Univ. de Toulouse 09:30-09:50 (20min)
- > Ground-based experimental study on the contamination potential of a freely expanding 10 N bi-propellant thruster plume Leonie Buntrock, German Aerospace Center 09:50-10:10 (20min)
- > The EPIC-2 Bipropellant Plume-Induced Contamination Test Program and Application to Europa Clipper, Lunar Gateway and the International Space Station Programs Carlos Soares, Jet Propulsion Laboratory 10:10-10:30 (20min)

10:30 - 11:00 Coffee break (Exhibition hall)

11:00 - 12:00 Standards and Regulation (auditorium) co-chaired by E. Laurent (CNES) & M. Holynska (ESA)

- > Development of the long-term storage guidelines for materials and processes: a European collaboration to draw-up harmonized recommendations and good practices. Malgorzata Holynska, ESA-ESTEC, TEC-QEE, Keplerlaan 1, 2200 AZ Noordwijk. The Netherlands 11:00-11:20 (20min)
- > Regulatory challenges for the European space sector Adrian Tighe, Sarah Rodriguez-Castillo, ESA ESTEC (Netherlands) 11:20-11:40 (20min)
- > Solvents and calibration standards alternatives with reduced environmental impact for space activities Delphine Faye, Centre National d'Études Spatiales [Toulouse] 11:40-12:00 (20min)

12:00 - 12:30 Presentation of posters and round tables (auditorium)

12:30 - 14:00 Lunch (Exhibition hall)

14:00 - 17:00 Posters Session (Exhibition hall)

15:30 - 17:00 Round Tables (auditorium and side rooms):

☐ Space materials outgassing: long term prediction, which physics (diffusion?), species separation, experimental characterization / modeling (ONERA, JF Roussel)

 \square Working towards a consolidated approach for combined environmental testing – development of handbook, guidelines. How and when to test? technical / cost trade-off, what type of testing should be performed etc (ESA, J. Eck)

☐ Biobased or recycled materials for space? (ADS, C. Puig)

19:00 - 23:55 Conference Dinner – at ESTEREL Arena

Thursday, October 10, 2024

09:00 - 10:30 Planetary Environment & Lunar Dust Mitigation #2 (auditorium) co-chaired by A. Saverino (TAS) & C. Steagall (NASA JSC)

> Interaction of Lunar Dust Simulants with Materials: Importance of Charging

Jacob Kleiman, Integrity Testing Laboratory Inc 09:00-09:20 (20min)

> Ground testing of lunar dust simulant electrostatic charging under irradiation

Jean-Charles Matéo-velez, DPHY ONERA, Université de Toulouse 09:20-09:40 (20min)

- > Lunar dust Contamination on habitable modules for exploration : impacts and mitigation approach for I-Hab Ilaria Locantore, Thales Alenia Space 09:40-10:00 (20min)
- > Design, Synthesis and Characterization of Novel Space Materials for Lunar Passive Dust Mitigation Guido Saccone, Italian Aerospace Research Centre 10:00-10:20 (20min)
- 10:30 11:00 Coffee break (Exhibition hall)
- 11:00 12:30 Atomic Oxygen & LEO/VLEO Missions #2 (auditorium) co-chaired by A. Goto (Jaxa) & S. Remaury (CNES)
 - > Individual erosion yields of FEP by atomic oxygen and by argon in simulated VLEO environments Masahito Tagawa, Kobe University 11:00-11:20 (20min)

> Evaluation of atomic oxygen effects obtained onboard SLATS/MDM

Yugo Kimoto, Japan Aerospace Exploration Agency [Tsukuba] 11:20-11:40 (20min)

> Molecular Beam Investigations of Atomic Oxygen Reactivity and Scattering on Material Surfaces for Satellites in Very Low Earth Orbit

Timothy Minton, University of Colorado Boulder 11:40-12:00 (20min)

Drag and O-atom Exposure Modeling for Satellites in Very Low Earth Orbit

Tom Schwartzentruber, Department of Aerospace Engineering and Mechanics, University of Minnesota 12:00-12:20 (20min)

- 12:30 14:00 Lunch (Exhibition hall)
- 14:00 16:00 Contamination #3 (auditorium) co-chaired by D. Faye (CNES) & C. Soares (NASA JPL)
 - Laser-Induced Contamination: Analyzing deposits from epoxy outgassing under 355 nm irradiation.

Amer Aoun, Institut Fresnel, Centre National d'Études Spatiales 14:00-14:20 (20min)

> Use of Multimodal camera for quick contamination assessments

Guillaume Thin, LUMETIS 14:20-14:40 (20min)

- > Simulation Approach and Examples of Particulate Contamination Transport Inside Fairing using DUSTFLOW Armen Jaworski, CIM-mes Projekt 14:40-15:00 (20min)
- > The Effect of Impingement Angle on Bipropellant Thruster Plume Degradation of Spacecraft Materials Courtney Steagall, NASA, Johnson Space Center, Houston, TX, USA, 15:00-15:20 (20min)
- > Micro-ElectroMechanical Systems (MEMS) Fabry-Perot (FP) spectrometer for measurement of contamination deposition

Gregory Bouquet, Smart Sensor Systems and Microsystems, SINTEF, Oslo, Norway 15:20-15:40 (20min)

- 16:00 16:30 Coffee break (Exhibition hall)
- 16:30 18:00 Innovative & Sustainable Materials #2 (auditorium) co-chaired by C. Puig (ADS) & D. Kim (Silla Univ.)
 - > Research on New Siloxane-Block-Polyimide Film for Space Application Yugo Kimoto, Japan Aerospace Exploration Agency [Tsukuba] 16:30-16:50 (20min)
 - > Self-healing Composite for MMOD Impact Damage Recovery Wojciech Guziewicz, AGH University of Krakow, Space Technology Centre 16:50-17:10 (20min)
 - > Development and qualification of a Glass Fabric for use in harsh space exploration environments Christoph Roupec, Beyond Gravity Austria GmbH 17:10-17:30 (20min)

> Development of Cryogenic Phase Change Materials for Lunar Sample Return - Erin Hayward, NASA Marshall Space Flight Center 17:30-17:50 (20min)

Friday, October 11, 2024

08:40 - 10:30 Environment Effects on Materials #2 (auditorium) co-chaired by S. Lewandowski (ONERA) & J. Minow (NASA MFSC)

> Modification of Chemical Contaminants Exposed to UV-Radiation: A Methodological Approach Applied to Epoxy Adhesives

Xavier Coqueret, CNRS UMR 7312 - Delphine FAYE, Centre National d'Études Spatiales 08:40-09:00 (20min)

> Optical signature simulation of proton-irradiated space white paint coating

Agnès Lecadre-Scotto, ONERA / DPHY, Université de Toulouse [Toulouse] 09:00-09:20 (20min)

> First Evaluation under Ultraviolet Radiations and Thermal Cycles of Nanoparticle-based Protective Coatings for Heterojunction Silicon Cells

Philippe Voarino, Univ. Grenoble Alpes, CEA, Liten, Campus Ines 09:20-09:40 (20min)

> Physical properties evolution of PEEK under proton irradiation

Lise Sujol, ONERA, CIRIMAT 09:40-10:00 (20min)

> Update on Planetary, Lunar, & Asteroid Natural Environment Testbed (PLANET)

Erin Hayward, NASA Marshall Space Flight Center 10:00-10:20 (20min)

10:30 - 11:00 Coffee break

11:00 - 12:00 Planetary Environment & Lunar Dust Mitigation #3 (auditorium) co-chaired by JC. Mateo-Velez (ONERA) & A. Tighe (ESA)

- > A combined Eulerian-Lagrangian approach to simulation of plume-regolith interaction during the descent and ascent phase of the lunar lander Armen Jaworski, CIM-mes Projekt 11:00-11:20 (20min)
- > Instrumental methods to monitor and counter planetary oxidants in space applications Christos D. Georgiou, University of Patras, Greece - Elias Chatzitheodoridis, National Technical University of Athens, Greece, ESA - ESTEC (Netherlands) - Ioannis Markopoulos, 01 Mechatronics, Greece - Malgorzata Holynska, ESA - ESTEC (Netherlands) -Adrian Philip Tighe, ESA - ESTEC (Netherlands) 11:20-11:40 (20min)
- > The significance of producing activated Lunar and Martian dust simulants of high-fidelity for planetary exploration and habitability purposes Elias Chatzitheodoridis, National Technical University of Athens, Greece, ESA ESTEC (Netherlands) Christos D. Georgiou, University of Patras, Greece Ioannis Markopoulos, 01 Mechatronics, Greece Malgorzata Holynska, ESA ESTEC (Netherlands) Adrian Philip Tighe, ESA ESTEC (Netherlands) 11:40-12:00 (20min)

12:00 - 12:30 Closing Session (auditorium)